همیشه دوست دارم روی نوشتن پست های طولانی زمان زیادی را صرف کنم و مطلب کامل را تحویل خواننده ثابت یا حتی بازدیدکنندگان معمولی دهم، از آخرین آپدیت وبلاگ بیش از یک هفته گذشته اما در این یک هفته سخت در حال نوشتن و ویرایشات متعدد این پست بودم تا یک مطلب واقعا جامع را تحویل دهم، اگر واقعا حتی یک پست در این وبلاگ به کارتان آمد در نظرات اعلام کنید تا بدانم موضوعات نوشته هایم را بیشتر به چه سمت و سویی ببرم.
در مورد تاریخچه شروع تبلیغات اینترنتی در ایران در وب فارسی نکته خاصی پیدا نکردم، فکر هم نمی کنم که شروع تبلیغات اینترنتی آن هم از نوع چشمک زنش تاریخچه خاصی در کشور ما داشته باشد اما از همان روزهای اول اینترنتی شدنم همیشه با نحوه نمایش تبلیغات چشمک زن در وبلاگ های بلاگفا مشکل داشتم، تا اینکه بعد از روی کار آمدن مرورگر فایرفاکس و کوچ عظیم کاربران به سمت آن و آمدن افزونه های متعددش، در نهایت از آن زمان تاکنون با یک راه حل اساسی برای خلاصی از دست این تبلیغات آشنا شدم و اینک بعد از کسب تجربیات فراوان در این زمینه، علاقه بسیاری داشتم تا تجربیاتم را با شما به اشتراک بگذارم.
همه ما در وبگردی های روزانه مان در سایت ها و انجمن ها با تبلیغات چشمک زن و در نوع پیشرفته ترش ثابتی روبرو می شویم که غیر از مزاحمت هیچ فایده دیگری ندارند. سایت ها برای کسب درآمد مجبور به استفاده از تبلیغات هستند اما به نظرم شیوه های مرسوم تبلیغاتی کاملا غلط هستند و گاهاً نتیجه معکوس هم دارند. سایت هایی که از تبلیغات خود به فرمت های swf و gif استفاده می کنند بدون اینکه شما بدانید حجم زیادی از پهنای باند یا همان ترافیک اینترنت تان را مصرف می کنند البته استفاده از فرمت های ذکر شده موجب سنگینی و کند شدن مرورگرتان هم می شود. از مزیت های مسدود سازی تبلیغات این است که مرورگر شما حجم کمتری از رم سیستم را اشغال میکند و پردازش کمتری انجام می شود در نتیجه مرور صفحات وب برای سیستم های ضعیف روان تر و سریع تر می شود.
توجه داشته باشید که سرعت بارگزاری سایت تا حد زیادی به سرعت اینترنت شما بستگی دارد، تا حدی هم به سنگینی سایت. نوع دیگری از تبلیغات به رصد کننده معروف هستند که رفتار کاربر را در سطح اینترنت رصد کرده و همه جا شما را دنبال می کنند و به این شکل به حریم خصوصی کاربران تجاوز می کنند در نهایت رفتار و عاداتی که در اینترنت از خود نشان دادید را به سایتهای تبلیغاتی دیگر می فروشند تا آن ها با آنالیز کردن این داده ها بدانند که چه تبلیغی را برای شما نمایش دهند نمونه این رصدکننده ها سرویس Disqusاست که در زمینه کامنتینگ در وبلاگ ها و سایت ها در حال فعالیت می باشد این سرویس با یک نام کاربری یا ایمیل شما تمام نظراتی که تا به حال روی اینترنت داده اید را روی سرورهای خود آرشیو می کند حتی قدیمی ترین شان را! نمونه دیگر شرکتهای رصدکننده، گوگل است که با موتور جستجوگر و سرویس ایمیل خود رفتار کاربران را سال هاست که رصد می کند و تبلیغاتی متناسب با نیازمان را نمایش می دهد زیرا با همین روش بهتر از خود ما می تواند نیازها و عادات مان را حدس بزند!
در اینترنت هر چه گشتم هیچ نوع آموزش یا راهنمایی دقیقی از نحوه حذف تبلیغات پیدا نکردم البته یک نمونه پیدا کردم که آن هم فقط نحوه نصب افزونه مورد نظر بنده را داده بود با این حال از آنجایی که عنوان این پست راهنمای جامع حذف تبلیغات اینترنتی است و شما کاربران به امید دیدن یک راهنمای کامل به اینجا می آید تصمیم گرفتم نحوه نصب افزونه AdBlock Plus را با اینکه بسیار ساده است بگویم بنده با این افزونه از همان اوایل به وجود آمدنش روی فایرفاکس کار می کنم و آموزش هم براساس این مرورگر است اما سعی می کنم برای مرورگرهای دیگر هم نکاتی را بگویم، در کل شیوه نصب در تمام مرورگرها تقریبا یکسان است. این افزونه در بین افزونه های فایرفاکس محبوبیت زیادی دارد تا جایی که تا بحال بیشتر از 300 میلیون بار دانلود شده و بهترین افزونه برای حذف تبلیغات اینترنتی هست.
فکر می کنم دانستن این موضوع که این افزونه اوپن سورس است برای دوستداران این جامعه خوشحال کننده هست، این افزونه دارای انجمن پشتیبانی بسیار قوی به آدرس از سراسر جهان است البته از کشور ما هم چند پست به زبان انگلیسی وجود دارد که آخرین آن مربوط به سال 2013 می باشد متاسفانه اگر تمام پست های بخش فارسی را جمع بزنید به صد عدد نمی رسد از این رو تصمیم گرفتم تا تجربیات چند سال کار با افزونه AdBlock Plus را در وبلاگم با بقیه به اشتراک بگذارم.
راهنمای نصب AdBlock Plus روی مرورگر فایرفاکس:
برای نصب این افزونه در فایرفاکس ، گوگل کروم، اپرا، اینترنت اکسپلورر، سافاری به صفحات مخصوص هر کدام بروید.در این صفحه که مربوط به مخزن افزونه های فایرفاکس است روی کلید سبز رنگ (Add to Firefox) کلیک کنید. (از لینک بالا هم امکان دانلود و نصب وجود دارد اما ادامه آموزش طبق مخزن موزیلاست)

بعد از کلیک کردن روی کادر سبز رنگ، کادری در بالای صفحه مرورگرتان به شکل هشدار داده می شود که نشان دهنده شروع نصب افزونه است در این قسمت Allow را بزنید و تا پر شدن نوار سبز رنگ صبر کنید. حجم این افزونه نزدیک به یک مگابایت است مدت زمان دانلود آن بستگی به سرعت اینترنت شما دارد پس صبر داشته باشید تا کامل شود.

عد از پر شدن نوار سبز رنگ، کادر جدیدی روی صفحه تان باز می شود که باید روی گزینه (Install Now) کلیک نمایید.

بعد از این مرحله دوباره کادری در بالای صفحه نمایش داده می شود که باید روی گزینه (Restart Now) کلیک کنید که موجب می شود فایرفاکس بسته شده و دوباره لود شود.
بعد از ریستارت، افزونه به درستی نصب شده و با یک آیکون دایره ای قرمز رنگ در نسخه های جدید فایرفاکس در گوشه سمت راست نمایش داده می شود. با کلیک روی آیکون، منویی به شکل زیر می بینید که یک راه دسترسی به تنظیمات افزونه همین است

توضیحات منوی اصلی افزونه:
Report issue on this page: اگر افزونه نتوانست تبلیغات سایتی را پنهان کند از این گزینه استفاده کنید و به نویسنده افزونه مشکل را گزارش کنید، البته اگر از متد درست وصحیح استفاده کنید این مشکل به هیچ وجه پیش نمی آید. این گزینه مشابه فیدبک نیز عمل می کند.
open blockable items: لیستی از تمامی فیلترهای شما را در صفحه ای که در حال مشاهده آن هستید نشان می دهد. خطوطی قرمز رنگ شامل تبلیغاتی هستند که مسدود شده اند. اگر تمام این خطوط کاملا سفید باشند یعنی تبلیغات همچنان در حال چشمک زدن به شما هستند یا اینکه هیچ نوع تبلیغی در این صفحه وجود ندارد (پس نیازی نیست که همیشه قرمز باشد)
preferences: تنظیمات اصلی افزونه می باشد که بعدا با این قسمت کار داریم.
برای غیرفعال کردن این افزونه می توانید از سه روشی که در اختیارتان می گذارد استفاده کنید:
Disable on 1javan.com : اگر این گزینه را انتخاب کنید این افزونه فقط روی وبلاگ یک جوان غیرفعال می شود اما سایر تبلیغاتی که روی سایت های دیگر هستند همچنان قابل مشاهده اند.
Disable on this page only : این گزینه فقط با همین صفحه ای که در حال خواندن این مطلب هستید کار دارد و افزونه را فقط در این صفحه غیرفعال می کند بقیه تبلیغات در صفحات دیگر این وبلاگ همچنان قابل مشاهده اند.
Disable everywhere : این گزینه افزونه را به طور کامل غیرفعال می کند و همه جا تبلیغات قابل مشاهده هستند، پیشنهاد می کنم با این سه گزینه اصلا کاری نداشته باشید زیرا لیستی که خدمت شما در پایان مقاله ارائه می کنم نیاز به این گزینه ها را به طور کامل برطرف می کند.
راه دیگر دسترسی به تنظیمات Ad Block این است که در فایرفاکس خود به منوی Tools بروید گزینه Add-ons را انتخاب کنید سپس روی افزونه دو بار کلیک کنید و گزینه Filter Preferences را انتخاب کنید تا صفحه تنظیماتی مشابه تصویر زیر برای شما باز شود در این کادر شما می توانید از قسمت Filter Subscriptions لیستی از فیلترهای از پیش تهیه شده که معمولا برای سایت های ایرانی مناسب نیستند را ببینید، یادتان باشد هر چه فیلتر بیشتری به فایرفاکس اضافه کنید، مرورگر شما کندتر می شود. در استفاده از لیست های مشابه جدا خودداری کنید! مثلا Easy list و RoList را همزمان استفاده نکنید زیرا Easylist در تمام لیست های پیش فرض دیگه کپی شده، با انتخاب دو لیست مشابه هم فقط باعث کندی و کرش بیشتر سیستم و مرورگر خود می شوید. (پیشنهادم این است که اصلا از این لیست ها استفاده نکنید)
وجه: AdBlock Plus در نسخه های جدید خود اجازه نمایش برخی تبلیغ دهنده های معتبرتر مانند گوگل را می دهد ، برای غیر فعال کردن این قابلیت در تصویر بالا دور گزینه مورد نظر خط قرمز کشیده ام و مشخص شده، تیک آن را بردارید تا غیرفعال شود. ( در سایر مرورگرها هم این گزینه را غیرفعال کنید)
برای حذف یک لیست به این صورت عمل کنید: در همین کادر تنظیمات که هستید روی یک لیست در اینجا مثلا ABPindo+Easylist کلیک کنید سپس از منوی Action گزینه Delete را انتخاب کنید. اگر متوجه توضیحاتم نشدید در تصویر زیر مراحل را مشخص کردم.
آموزش لیست نویسی برای افزونه Adblock Plus
خوب برویم سر اصل کاری: در این پست زیاد سمت آموزش کد نویسی برای این افزونه نمی روم چون نوشتن کد نیاز به رعایت اصول استانداری دارد که کار هر کسی نیست از طرفی پست هم خیلی طولانی می شود فقط یکسری اصول اولیه را می گویم.
برای مسدودسازی تبلیغات ابتدا باید بفهمید که تصاویر تبلیغاتی با تصاویر اصلی استفاده شده در سایت، در یک پوشه آپلود شده اند یا خیر. برای فهمیدن این موضوع به نحوه آدرس دهی زیر توجه کنید که برای فهم بهتر شما روی وبلاگ خود مثال هایی می زنم:
اگر دقت کرده باشید در مثال فوق بعد از آدرس اصلی وبلاگ، کلماتی با عنوان بنر، خرید، تبلیغات، siteade و… جود دارند که مسدود کردن آدرس های این چنینی آسان است زیرا فایل های تبلیغاتی معمولا در همین مسیرها هستند و نیازی نیست تا تصاویر کل سایت را مسدود کنید زیرا فیلتر کردن کل سایت موجب به هم ریختگی قالب آن می شود، پس در صورت مشاهده آدرس های مشابه بالا ابتدا روی تبلیغ مورد نظر راست کلیک کنید و گزینه آخر که Ad block Plus:Block image هست را انتخاب کنید و در کادری که مربوط به نوع مسدودسازی می باشد نزدیک ترین گزینه ای که شبیه آدرس های بالا می باشد را انتخاب کنید و Add Filter را بزنید تا آدرس مورد نظر به لیست شما اضافه شود. ( نمونه آدرس تبلیغات استفاده شده در تصویر زیر مشابه با آدرس شماره 5 در مثال های بالا می باشد)
این روش ساده ترین راه حل برای مسدودسازی تبلیغات است اما این روش باعث طولانی و سنگین شدن لیست می شود که نتیجه اش را بالاتر گفتم در نتیجه باید کدهای کلی تر بنویسید که جامعیت بیشتری داشته باشد.