انتخاب دامنه مناسب برای شروع وبلاگ نویسی مهمترین قسمت تصمیم شماست ، زیرا نام دامنه مناسب به شما و وبلاگتان هویت می بخشد، بعد از انتخاب نام مناسب و خوش آوا همه شما را با این نام می شناسند. بگذارید همین اول این موضوع را یادآور شوم که تلفظ درست کلمه Domain به فارسی دومین هست که توسط برخی از نویسندگان اشتباها به دامین تلفظ می شود، معنای فارسی آن هم دامنه هست. دامنه جاییست که در مالکیت شماست و اختیار کامل آن را تا اتمام مدت قرارداد دارید.
مسلم میرزایی عزیز با این پست زیبا توانست نکات خوبی را بگوید من هم که سعی می کنم نکات کامل تری بگویم تا این دو پست در این زمینه مرجع خوبی در زمینه مسائل و مشکلات پیش روی انتخاب دامنه مناسب برای برای دوستان دیگر باشد. از آنجایی که فعالیت وبلاگ بنده در زمینه انتقال تجربیاتم به دیگران هست از این رو دیر یا زود قصد نوشتن پستی در زمینه مشکلات انتخاب دامنه و هاست را داشتم که مسلم با پستش توانست نوشتنش را به بنده یادآوری کند.
اگر مطلب ایشان را خوانده باشید متوجه شدید که در قسمت نظرات وبلاگش گفتم که بنده نزدیک به یک سال منتظر ثبت دامنه ای که در حال حاضر شروع به نوشتن در آن کرده ام بودم چون آن زمان این دامنه در اختیار شخص دیگری بود که مدتی بعد به علت تمدید نکردن، دامنه در چرخه انقضا و حذف قرار گرفت اما این چرخه برای خودش به قسمت های مختلفی تقسیم شده که در ادامه مطلب موضوع را بازتر می کنم:
چرخه دامنه های بین المللی
آزاد (Available) در این دوره دامنه برای ثبت توسط عموم آزاد می باشد.
فعال(Active) در این دوره دامنه فعال بوده و مالک آن می تواند در هر زمان آن را تمدید نماید. مدت اعتبار دامنه نمی تواند بیش از 10 سال از تاریخ امروز باشد.
انقضا (Expired) در صورتی که در دوره فعال بودن، دامنه تمدید نشود در این دوره غیر فعال خواهد شد. البته در طول این دوره مالک دامنه می تواند با پرداخت هزینه تمدید، دامنه را مجددا تمدید نموده و به حالت Active بازگرداند. در این دوره DNS هاست شخصی که روی دامنه تنظیم کرده بودید حذف شده و به دامنه پیشفرض شرکت ثبت کننده دامنه بازمی گردد.
دوره بازخرید (Redemption Grace Period) پس از گذشت 45 روز از تاریخ انقضای دامنه، این دوره 30 روزه آغاز می شود در این دوره همانند دوره Expired دامنه غیر فعال می باشد. در این دوره تمدید دامنه تنها توسط مالک آن و با پرداخت مبلغی در حدود 200 دلار به عنوان جریمه به اضافه مبلغ تمدید سالیانه می توانید دوباره صاحب دامنه خود شوید.
دوره حذف(Pending Deletion) در این دوره 5 روزه حتی مالک دامنه هم نمی تواند آن را تمدید کند و پس از اتمام این دوره دامنه برای ثبت مجدد توسط عموم آزاد خواهد شد و به حالت Available درخواهد آمد.
خوب این هم از چرخه دامنه ها که ساده توضیح دادم اگر جستجو کنید مطالب کامل تری در این زمینه می توانید پیدا کنید. حالا می رویم سر قضیه چگونه به دست آوردن این دامنه، زمانی که قصد شروع وبلاگ نویسی را داشتم ابتدا با کلمه های مختلفی شروع به جستجوی دامنه مورد نظرم در سایت های مختلف کردم اما هر چه پیدا می کردم قبلا توسط شخص دیگری ثبت شده بود، جالب تر اینجا بود که هیچ کدام از آنها فعال هم نبودند و اکثر دامنه ها توسط افراد حقیقی خریداری شده بود تا برای روز مبادا به قیمت بالاتری بفروش برسانند، به زبان ساده تر و خودمانی تر بگویم یعنی همان کار دلالی خودمان.
شاید بعضی از دوستان اعتراض کنند که این هم روشی برای کسب درآمد است و شخص مورد نظر بسیار زرنگی به خرج داده که قبلا اینها را به نام خود ثبت کرده چون الان می تواند سود زیادی از این طریق نصیب خود کند، اما من اصلا قبول ندارم چون ثبت کردن دامنه های مربوط به سرویس های معروف و برندها هیچ فایده ای به حال ما ندارد چون هیچ وقت نمی توانیم با نام مشابه آنها شروع به کار کنیم و مطمئنا تحت پیگیرد قانونی آنها قرار می گیریم، اصلا فرض را بر این می گذاریم که شروع هم کردیم به نظر شما کاربران به این چنین سایتی بیشتر اعتماد می کنند یا سایت اصلی آن؟
ثبت کردن دامنه های اضافی فقط باعث اتلاف هزینه جهت تمدید سالیانه آن می شود، با این روالی که در وب فارسی ما وجود دارد مثلا اگر من دامنه ای را تا مهلت انقضا آن تمدید نکنم حتما شخص دیگری وجود دارد که فردا آن را به نام خود ثبت کند زیرا در خود احساس پیروزی و برنده شدن می کنند که مثلا دامنه توییتر فارسیرا به دست آوردم! یا در مورد دامنه فیس بوک فارسی این مطلب را بخوانید که به تازگی بازهم خبرساز شده است. به نظرم این حرکات فقط باعث خدشه دار شدن آبروی ایرانیان در سطح بین الملل می شود و هیچ توجیهی بر آن وارد نیست.
دلالی در اینترنت به نظرم خیلی راحت تر از دنیای واقعیست زیرا هر شخصی با هر نوع تخصصی می تواند مثلا یک دامنه ملی را با قیمت نهایتا 5 هزار تومان خریداری کند و بعد از مدتی به قیمت های بالای 100 هزار تومان به فروش برساند. این موضوع برای خود بنده هم پیش آمد زمانی که برای جستجوی دامنه 1javan.ir جستجو می کردم فهمیدم که این دامنه هم از قبل ثبت شده اما غیرفعال هست و صاحب فعلی این دامنه با سرویسی به نام پارکینا که سرویس جدیدی در زمینه پارک کردن دامنه های بدون استفاده هست اقدام به فروش دامنه مورد نظر بنده کرده بود، بعد از تماس با ایشان و دریافت مبلغ پیشنهادی از طرف ایشان که به قول خودشان قیمت پایه از 250هزار تومان شروع می شد، عطایش را به لقایش بخشیدم و با این وضع بی خیال خرید این دامنه شدم.
غیر از این مورد با جستجوهای بیشتری که کردم باز هم مجبور به تماس با افراد دیگری شدم که همگی دامنه دات آی آر را بی جهت به اسم خود ثبت کرده بودند و به هیچ وجه حاضر به فروش با قیمتی زیر 100 هزار تومان نبودند. پرداخت این مبلغ بالا از نظر من هیچ توجیه منطقی نداشت و اگر هم وبلاگ نویسی را شروع نمی کردم چیز مهمی از دست نداده بودم فقط به حال بعضی ها افسوس می خورم که با این کارها سد راه فعالیت های خیرخواهانه زیادی شده اند. به نظرم پارکینا به شکل حرفه ای توانسته خلا موجود را پر کند مطمئنم سرویس پرکاربردی می شود، واقعا وب دنیای عجیبیست و مردم ما عجیب تر.
بگذریم، اجازه دهید مراحل به دست آوردن دامنه فعلی خود را بعد از قطع امید کردن از پسوند ir ادامه دهم تا اگر شما هم در این مرحله هستید کمی دندان روی جگر بگذارید و دامنه بهتری را برای شروع کار خود انتخاب کنید. اگر دامنه موردنظرتان فعلا توسط شخصی دیگر خریداری شده و در حال استفاده نیست و شما هم عجله زیادی برای شروع کار ندارید و دامنه شما در مرحله انقضا قرار دارد هنوز می توانید امیدوار باشید که آن را به دست بیاورید.
این دامنه را از زمانی که هنوز در مرحله اول از چرخه بالا یعنی دوره فعال بودن قرار داشت تحت نظر گرفتم و معمولا هر از چندی به آن نگاهی می کردم تا ببینم چیزی در آن منتشر می شود یا نه، که بعد از مدتی دامنه به مرحله انقضا رفت که فهمیدم می توانم به آن دست پیدا کنم، با جستجوهایی که کردم متوجه شدم اگر می خواهم از زمان دقیق آزاد شدن دامنه خود باخبر شوم می توانم از سرویسی موسوم به بک اُردر (Backorder domain) دامنه را برای خودم ثبت کنم.
این سرویس بیشتر برای پسوندهایی مانند com , net و … کاربرد دارد، ابتدا مبلغی که توسط سایت های فعال در این زمینه به شما پیشنهاد می شود را به دلار پرداخت می کنید و آنقدر باید منتظر باشید تا روبات های این سرویس در فواصل زمانی مختلف اقدام به بررسی آزاد بودن یا نبودن دامنه مورد نظر شما کنند که در صورت آزاد شدن دامنه ربات به صورت خودکار با اطلاعاتی که در زمان ثبت نام این سرویس به آن داده اید اقدام به ثبت دامنه مورد نظرتان می کند. برای استفاده از این سرویس می توانید از این لینک استفاده کنید که تا لحظه نگارش این پست بیش از 10000 هزار سایت را برای بک اردر در دیتابیس خود ثبت کرده است.
البته استفاده از این سرویس به علت محدودیت تراکنش های مالی با سایر کشورها در کشور ما امکان پذیر نیست، از طرفی بنده به هیج وجه استفاده از Backorder را پیشنهاد نمی کنم زیرا احتمال بسیار ضعیفی وجود دارد که صاحب یک دامنه فعال تاریخ تمدید آن را فراموش کند تا دامنه به شما برسد، به نظرم در صورت استفاده از این سرویس پول خود را بی جهت دور ریخته اید زیرا هزینه ای که از شما می گیرند از هزینه ثبت اولیه دامنه هم بیشتر است و بهتر است که همانند بنده به شکل سنتی آن یعنی چک کردن دوره ای دامنه تا زمان آزاد شدنش صبر کنید فقط در صورتی از این سرویس استفاده کنید که وقت و حوصله و دسترسی کافی به اینترنت ندارید.
خوب پس من از سرویس بالا که برای آشنا شدنتان توضیحی دادم استفاده نکردم و 75 روز صبر کردم تا دامنه مورد نظرم یعنی همین دامنه یک جوان به دوره حذف خود رسید سپس در آخرین قسمت چرخه دامنه یعنی 5 روز پایانی با استفاده از این سرویس توانستم لیست دامنه هایی که هر روز حذف می شوند را پیدا کنم، لیستی که این سایت تحویلتان می دهد شامل یک فایل نوت پد ساده از هزاران سایتی که هر روز در این چرخه حذف می شوند است، که می توانید با جستجو در آن دامنه های خوبی را به دست آورید.
با استفاده از این سرویس توانستم در صبح اولین روزی که دامنه یک جوان آزاد شد آن را به نام خود ثبت کنم.خوب این هم از نحوه به دست آوردن دامنه یک جوان که برایتان گفتم، اما در مورد انتخاب خود این اسم چیزی نگفتم. علت انتخاب اسم “یک جوان” این بود که اولا هنوز جوان هستم! و علت دیگر این بود که قصد به اشتراک گذاری تجربیاتی که به عنوان یک جوان در زندگی به دست می آوردم را داشتم، از این رو یک جوان را پسندیدم.
اگر می خواهید بگویید که نحوه تلفظ و نوشتن آدرس دامنه همانند اکثر وبلاگ های وبلاگستان فارسی تکراری هست حرف شما را کاملا قبول دارم اما اولین موضوعی که در زمان انتخاب نام دامنه به ذهنم آمد این بود که اکثر بازدیدکنندگان سواد کافی برای هجی کردن کلمات انگلیسی ندارند و صرفا بازدیدکننده معمولی هستند و با کوچیکترین جابجایی حروف در آدرس ممکن است که از جای دیگری سردربیاورند برای همین تلفظ آسان و نوشتن راحت آدرس یکی از اصول اولیه من در انتخاب این آدرس بود و نزدیکترین کلمه به چیزی که در ذهنم بود ترکیب عدد یک و کلمه javan بود که انتخابش کردم از این رو مجبور به انتخاب آدرسی مشابه وبلاگ های دیگر شدم واگرنه آن دوره که اکثر کاربران ما فکر می کردند که دات کام کلاس دارد گذشت!
البته دامنه های بین المللی به علت قیمت بالاتری که در چند سال اخیر پیدا کرده اند به نظر می رسد که در بین وبلاگ نویسان فارسی طرفدار چندانی ندارند و هزینه بالای ثبت نام و مشکلات تمدید سالیانه آن هم بر این قضیه دامن زده است. از مشکلات دیگری که برای دامنه در پسوند های بین الملل وجود دارد این است که به علت فراگیرتر بودن دات کام امکان انتخاب آدرس مناسب بسیار کمتر شده و به ناچار باید آدرسی با ترکیبات مختلف و گاها عجیب را انتخاب کنید، از آن طرف انتخاب پسوند داخلی کشورمان، باعث عدم سرویس دهی برخی از دیتاسنترهای خارجی و سرویس های مشهور دیگر می شود.
انتخاب نام و نام خانوادگی برای دامنه وبلاگ شخصی هم گزینه خوبیست ولی برای افرادی که دارای نام خانوادگی چندبخشی مثل خودم هستند زیاد جالب به نظر نمی رسد زیرا یکی از اصول مهم آدرس مناسب برای دامنه، کوتاه بودن آن است که برای فامیلی بنده صدق نمی کرد ولی نوشتن نام ونام خانوادگی به شکل اختصار به نظر عاقلانه تر می آید که در وبلاگستان جدیدا رواج بیشتری گرفته. انتخاب آدرس به شکل پینگلیش یا فینگلیش هم مختص کاربران فارسی زبان می باشد و برای ما قابل فهم هست اگر قصد راه اندازی سایتی با زبان های دیگر را دارید از این شیوه برای انتخاب آدرس دامنه استفاده نکنید.
گذاشتن اعداد و ارقام با اینکه همیشه توصیه شده آن را جز آدرس انتخابی مان نگذاریم همچنان طرفداران خود را دارد زیرا در صورت در دسترس نبود دامنه ای خاص، با این روش می توانیم شانس خود را بار دیگر امتحان کنیم، البته به نظرم اگر گذاشتن عدد در ابتدای آدرس جنبه زیاده روی پیدا نکند گهگاهی باعث زیبایی و به ذهن سپردن سریعتر آدرس هم می شود اما اگر قصد گذاشتن عدد در انتهای آدرس دارید پیشنهاد می کنم این کار را نکنید.اگر هم قصد اضافه کردن خط تیره در آدرس مورد نظرتان را دارید جدا پیشنهاد می کنم از این کار صرف نظرکنید، فرض کنید شخصی آدرس وبلاگ یا سایتتان را از شما بخواهد و بعد تایپ کردن آدرس، سایتتان بالا نیاید چون باید به وی تذکر می دادید که فلان جای آدرس باید یک خط تیره هم می گذاشت!!
از نظر روانشناسی اینترنتی کسی آمادگی گذاشتن یک خط تیره در وسط آدرس سایت ها را ندارد و به صورت پیشفرض همه روی نام اصلی به اضافه یک دات کام اتفاق نظر دارند چون اینترنت با پسوند دات کام به همه شناسانده شده وعموم مردم از آدرس های دیگری تحت عنوان asia,co,biz و.. اطلاعی ندارند.
برای به دست آوردن اطلاعات در مورد دامنه مورد نظرتان می توانید از سایت های آیکان، Who.is وDomaintools استفاده کنید، آیکان که موسسه ای در زمینه تعریف قوانین مرتبط با دامنه های مختلف از تمام کشورهاست و به عبارتی بزرگ سایت های رجیستر کننده دامنه هست. در سایت دوم علاوه بر مشاهده اطلاعات دامنه می توانید به غیر از آدرس اصلی خود که در مورد آن جستجو کردید آدرس های مشابه یا نزدیک آن را که خود این سایت به شما پیشنهاد می دهد را ببینید و در صورت تمایل انتخاب کنید. آخرین سایت هم فقط اطلاعات دامنه را می دهد.
اگر همچنان دنبال راهی برای انتخاب دامنه مناسب خود هستید پیشنهاد می کنم این پست از وبلاگینا که سه سال پیش منتشر کرده را بخوانید روش جالبی به نام دومین هکینگ را معرفی کرده که امیدوارم به کارتان بیاید.
خوب این هم از داستان به دست آوردن دامنه یک جوان، مشکلات این چنینی سر راه وبلاگ نویسان بسیار زیادند، در پستی دیگر، تجربیاتی که تابحال در زمینه انتخاب هاست مناسب به دست آوردم را منتشر می کنم اگر شما هم تجربه ای در این زمینه داشتید با من به اشتراک بگذارید.
منبع http://www.1javan.com/نشر توسط:محمد علی پور